Utbildare/Processledare till RFSL Utbildning AB

Paraplyer i regnbågens färger

Är du en pedagogisk och drivande person som gillar förändringsarbete? Har du goda kunskaper och ett stort intresse för hbtqi-frågor och normkritik? Nu söker vi Utbildare/processledare på såväl heltid som vid behov. 

OM ROLLEN

RFSL Utbildning AB erbjuder hbtqi-certifieringar, utbildningar, föreläsningar och konsultuppdrag. Vi utbildar inom mångtalet ämnen, som exempelvis hbtqi-begrepp, normer och normkritik, diskriminering, bemötande, minoritetsstress, arbetsmiljö, inkluderande kommunikation och våld. Vi utbildar och processleder en stor bredd av verksamheter, organisationer och företag, såväl inom offentlig sektor som inom näringslivet.

Som utbildare och processledare på RFSL Utbildning är din roll att genom exempelvis kortutbildningar, hbtqi-certifieringsprocesser, interaktiva workshops och konsultuppdrag göra våra kunder mer inkluderande och hbtqi-kompetenta. Rollen innebär att du har eget ansvar över de utbildningsprocesser du arbetar med, från kommunikation och förberedande inventering med kund till planering och genomförande av utbildningsinsatser och processledning.

Du ingår i ett team med andra utbildare/processledare, utveckling- och kvalitetsansvarig samt marknadsföringsansvarig och rapporterar till utbildningsverksamhetens Teamledare samt bolagets VD.

Dina arbetsuppgifter kommer mer specifikt handla om att:

 • Utbilda olika typer av kundgrupper, stora som små, såväl digitalt som fysiskt på såväl engelska som svenska
 • Planera och leda certifieringsprocesser hos kunder, på såväl engelska som svenska
 • Verksamhetsanpassa RFSL:s utbildningskoncept efter olika kunders behov och förutsättningar
 • Vid behov agera hbtqi-konsult hos kunder och stötta med exempelvis, policy-inventering, granskning av text och kommunikation, utforma styrdokument, ge råd i rekryteringsprocesser etc.
 • Pedagogiskt och lösningsorienterat leda förändringsarbete hos olika typer av kunder, på såväl engelska som svenska
 • Delta i verksamhetens kontinuerliga kvalitets- och utvecklingsarbete samt i affärsutvecklingen av RFSL:s tjänster utifrån ett kundperspektiv

OM DIG

Som person är du initiativtagande, har lätt för att sätta igång aktiviteter och ser till att uppnå resultat. Du arbetar bra med andra människor genom att relatera till dem på ett lyhört och smidigt sätt, men gillar att ta eget ansvar för din uppgift och att självständigt driva dina processer vidare.

För att trivas bra i rollen har du en förmåga att anpassa dig till ändrade omständigheter och kan på ett flexibelt sätt ompröva och utveckla ditt förhållningssätt. Du bygger öppna och tillitsfulla relationer, behandlar alla rättvist och med respekt, samt skapar ett klimat som engagerar och motiverar andra.

Är du dessutom en skicklig pedagog som talar klart, välformulerat och engagerat inför såväl små som stora grupper och som kan framföra budskap och olika perspektiv på ett pedagogiskt sätt i utmanande situationer, är vi övertygade om att du kan bli framgångsrik i rollen som Utbildare/processledare hos oss!

Vi förutsätter att du ställer dig bakom RFSLs grundprinciper: https://www.rfsl.se/om-oss/organisation/rfsls-vision-uppdrag-och-grundprinciper/

För att klara av och trivas i rollen ser vi att du har:

 • Erfarenhet att föreläsa för/utbilda inom norm/maktkritiska perspektiv för grupper inom offentlig sektor och/eller näringsliv eller annan jämförbar erfarenhet
 • Erfarenhet av att ta fram upplägg och koncept kring utbildning
 • Erfarenhet av att självständigt leda processer/förändringsarbete
 • Goda kunskaper i hbtqi-frågor (som exempelvis hbtqi-personers livsvillkor, hetero/cisnormen, hbtqi-kompetent bemötande)
 • Goda kunskaper/förståelse inom normkritiska perspektiv och metoder
 • Goda kunskaper/förståelse inom intersektionell analys
 • God förmåga att förstå och göra sig förstådd på svenska och engelska i tal och skrift

Kvalifikationer som är meriterande, men inte ett krav för tjänsten:

 • Kunskap om diskrimineringslagen och diskrimineringsgrunderna
 • Erfarenhet av att metodutveckla pedagogiska material

OM ANSTÄLLNINGEN

Vi rekryterar nu till två tjänster, varav den ena är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med 6 månaders provanställning och den andra är en intermittent visstidsanställning, en så kallad ”timanställning”. Tillträde sker i maj 2023 eller så snart som möjligt. RFSL omfattas av kollektivavtal och erbjuder en rad värdefulla anställningsförmåner. Vi har kontor i Stockholm men flertalet av våra anställda arbetar och bor på annan ort. Tjänsteresor ingår i rollen.

RFSL Utbildning strävar efter att vara en inkluderande arbetsplats för alla, oavsett kön, sexualitet, könsidentitet, könsuttryck, religion, etnicitet, funktionsvariation och ålder.

Vänligen ansök så snart som möjligt då vi rekryterar löpande, dock senast den 24 mars 2023. Har du frågor om tjänsten, vänligen kontakta Alice Wahl, Utvecklings- och kvalitetsansvarig på [email protected] eller Karl Yves Vallin, VD RFSL Utbildning AB & Utvecklingschef RFSL, på [email protected].

Kontaktuppgifter till lokal facklig företrädare Sara Sjölander: [email protected]

 

Anställningsform Tillsvidare
Anställningens omfattning Heltid/Visstid
Tillträde Maj 2023 eller så snart som möjligt
Löneform Enligt överenskommelse
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad Ej tillämpbart
Ort Vi har kontor i Stockholm men flertalet av våra anställda arbetar och bor på annan ort. Tjänsteresor ingår i rollen.

 

OM OSS

RFSL Utbildning AB är RFSL:s helägda utbildningsbolag. Utbildningsbolaget är självförsörjande på kommersiella villkor och tillhandahåller tjänster inom utbildning, processledning och konsultande med syftet att hjälpa företag, organisationer och ledare att bli mer inkluderande och hbtqi-kompetenta. 

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är en ideell organisation som grundades 1950 och är en av de äldsta ideella, medlemsbaserade hbtqi-organisationerna i världen. RFSL:s vision är en jämlik värld där alla hbtqi-personers mänskliga rättigheter respekteras och ingen lämnas utanför. Förbundet har över 8000 medlemmar och 34 avdelningar runt om i Sverige. Förbundskontoret med ca 50 anställda ligger i Stockholm.