Utbildning för ledare

Hbtqi för ledare – en utbildningsserie i sex fristående moduler

Är ni en grupp med chefer eller arbetsledare som vill lära sig mer om ledarskap utifrån ett hbtqi-perspektiv? RFSL erbjuder utbildningar inriktade på chefens roll i arbetet för en inkluderande arbetsplats.

Hbtqi för ledare är en utbildningsserie som riktar sig till chefer eller arbetsledare och ger kunskap, stöd och verktyg för att öka ledarnas förutsättningar att på ett effektfullt sätt leda arbetet med hbtqi och inkludering på arbetsplatsen.

Utbildningsserien består av sex moduler som alla är 1,5 timme långa. Modulerna är fristående från varandra och fokuserar på olika delar av likabehandlingsarbetet. Ni kan välja att boka den eller de moduler som är relevanta för just er och eran verksamhet, vi skräddarsyr helt efter era förutsättningar.

​Digital eller fysisk utbildning

Samtliga utbildningar vi erbjuder kan genomföras antingen digitalt eller fysiskt, beroende på vad som passar er bäst. Oavsett vilket format ni väljer, anpassar vi innehållet för att säkerställa en engagerande och effektiv lärandeupplevelse. Utbildningarna kan hållas på plats hos er, i vår konferenslokal i centrala Stockholm, eller digitalt. Vi ser till att möta era behov och förväntningar, oavsett var ni befinner er.

Utbildning för chefer från RFSL Utbildning

Utbildningsseriens sex moduler

1. Hur skapas en inkluderande arbetsmiljö?

Hur viktig är chefens roll när det gäller jargong och stämning på jobbet? Som chef har du möjlighet att sätta ton och stämning på arbetsplatsen.

Men det är inte alltid lätt!

Vi ger dig kunskap om arbetsmiljö ur ett hbtqi-perspektiv. Du får konkreta tips på arbetssätt för en mer inkluderande arbetsmiljö där alla kan känna sig trygga

 

2. En verksamhet för alla – ramar för likabehandling

Vad är egentligen diskriminering och vilket ansvar har jag som chef?

I denna modul går vi igenom diskrimineringslagen och fokuserar särskilt på hbtqi-personers upplevelser av diskriminering på arbetsmarknaden.

Du får tips för arbetet med aktiva åtgärder utifrån diskrimineringsgrunderna sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

 

3. Rättvis rekrytering

Visst vill du få rätt person till jobbet? Men kampen om de bästa talangerna är hård och ingen har längre råd att rekrytera på magkänsla.

Vi tar upp fallgropar respektive främjande arbetssätt för en rättvis, kompetensbaserad rekrytering. Du får tips kring vad ni som organisation behöver tänka på för att vara en attraktiv arbetsgivare för alla.

 

4. Kommunikation som når fler

Vilka känner sig tilltalade av er kommunikation? Att kommunicera på ett sätt som är inkluderande är grundläggande för att lyckas nå alla sina målgrupper.

Vi ger er verktyg för en normmedveten kommunikation som når ut. Ni får tips och exempel, både för intern kommunikation och för att kunna visa externt att ni är en inkluderande arbetsplats.

 

5. Att leda och organisera likabehandlingsarbetet

Vad är framgångsfaktorerna för ett lyckat likabehandlingsarbete? Vi presenterar verktyg och metoder för ett strategiskt arbete med inkludering och ickediskriminering.

Du får möjlighet att reflektera, diskutera och få tips kring långsiktighet och hur ett hbtqi-perspektiv kan bli en naturlig del av både er värdegrund och det dagliga arbetet.

 

6. Väx i din ledarroll

Hur får man med sig medarbetarna i arbetet med hbtqi och hur hanterar man motstånd?

I denna modul arbetar vi praktiskt med reflektionsövningar och diskussioner kring din roll som ledare.

Vi diskuterar den utsatta och ensamma position man kan befinna sig i som chef och vad det kan innebära att förhålla sig medvetet till sin maktposition.

 

Förkunskaper

För att delta i Hbtqi för ledares olika moduler krävs god kunskap om normer och hbtqi-begrepp. Om deltagarna inte redan besitter denna kompetens så erbjuder vi alla deltagare en gratis förinspelad webbutbildning på 1 timme. Den genomför man innan utbildningsstart för att förbereda sig.

Priser

20 000 SEK per modul som hålls digitalt

27 000 SEK per modul som hålls på plats hos verksamhet

​Vid beställning av fler än tre moduler ges rabatt.

Kontakta oss!

Om ni är intresserade av att utveckla er verksamhet genom våra utbildningar, eller om ni har frågor om vilken lösning som passar bäst för just er, tveka inte att kontakta oss.










Vanligt förekommande frågor om våra utbildningar

Vad är skillnaden mellan en utbildning och en föreläsning hos RFSL Utbildning?

Hos RFSL Utbildning använder vi termen “utbildning” som ett samlingsbegrepp för både våra föreläsningar och workshops.

Anledningen är att våra föreläsningar ofta går utöver den traditionella formen. De är inte bara passiva informationssessioner, utan kan också ge upphov till diskussioner och frågor som vi gärna engagerar oss i.

Detta interaktiva element gör att våra föreläsningar fungerar mer som utbildningstillfällen där deltagarna inte bara får kunskap utan också möjlighet att reflektera och diskutera.

Därför tycker vi att ordet “utbildning” bättre beskriver vad ni får när ni anlitar oss.

Vad är skillnaden mellan en workshop och en utbildning hos RFSL Utbildning?

En workshop är en del av det vi kallar utbildning. Precis som våra föreläsningar ingår workshops i våra utbildningsupplägg. Skillnaden ligger i formatet och metoden. Workshops är ofta mer interaktiva, där deltagarna engageras i samtal, diskussioner och övningar. Dessa sessioner är vanligtvis längre än föreläsningar och syftar till att ge deltagarna möjlighet att reflektera, dela erfarenheter och arbeta praktiskt med de frågor som tas upp. Workshops passar särskilt bra för mindre grupper eller för större grupper som delas upp, för att möjliggöra djupare deltagande och engagemang.

 

Vilken typ av utbildning passar bäst för vår verksamhet?

Det beror på era specifika behov och mål. Vi erbjuder allt från korta föreläsningar till djupgående utbildningar och skräddarsydda lösningar. Om ni är osäkra på vilken utbildning som passar er bäst, hjälper vi gärna till att identifiera era behov och rekommenderar en lämplig utbildning eller ett paket.

Kan vi kombinera olika utbildningar för att skapa ett skräddarsytt paket?

Absolut! Ni kan kombinera våra utbildningar och webbutbildningar för att skapa ett paket som är anpassat efter just er verksamhet. Vi har även färdiga utbildningspaket, men vi kan också anpassa ett paket helt efter era önskemål.

Går det att genomföra utbildningarna både digitalt och fysiskt?

Ja, alla våra utbildningar kan genomföras både digitalt och på plats hos er, eller i våra konferenslokaler i Stockholm. Vi anpassar utbildningens format efter vad som fungerar bäst för er.

Hur lång tid tar en utbildning?

Utbildningens längd varierar beroende på vilken typ ni väljer. Vi erbjuder allt från en timmes föreläsningar till heldagsutbildningar med interaktiva moment till utbildningsserier som kan sträcka sig flera veckor. Vi kan även anpassa längden på utbildningen efter era behov.

Vad kostar det att boka en utbildning hos RFSL Utbildning?

Priset för våra utbildningar varierar beroende på utbildningens längd och upplägg. Vi erbjuder både fasta priser för standardutbildningar och offertbaserade priser för skräddarsydda lösningar. Det enklaste är att kontakta oss för en offert som passar er verksamhet.

Vad händer om vi har frågor eller behöver support efter utbildningen?

Vi finns tillgängliga för att ge stöd och svara på eventuella frågor även efter utbildningen. Vår målsättning är att hjälpa er att fortsätta utvecklas och implementera de kunskaper ni fått under utbildningen.

Vilka typer av företag eller organisationer har ni tidigare arbetat med?

Vi har erfarenhet av att arbeta med en bred variation av företag och organisationer, inklusive offentlig sektor, ideella organisationer och privata företag inom olika branscher. Vår erfarenhet gör att vi kan anpassa våra utbildningar efter olika behov

Kan ni erbjuda gratis föreläsningar?

Vi har tyvärr inte möjlighet att erbjuda gratis utbildningar.

Eftersom vi är ett aktiebolag tar vi inte emot donationer eller skattemedel, och vi måste själva bära våra kostnader.

All vår vinst går dessutom till att främja RFSL:s arbete för hbtqi-personers rättigheter och livsvillkor. Genom att anlita oss stödjer ni alltså inte bara ert eget inkluderingsarbete, utan bidrar även till RFSL:s viktiga arbete.

700+

hbtqi-certifierade verksamheter

200+

uppdrag per år

70+

års erfarenhet