Aktuella Event & Nyheter
Välkommen till vår sida för aktuella händelser och nyheter. Här kan du se vilka event vi har planerade och läsa våra senaste artiklar. Håll dig uppdaterad med det senaste inom hbtqi-frågor och inkludering.
Webbinarium - Inkluderande rekryteringar - Anmälan stängd!
Inkludering av hbtqi i rekryteringsprocessen handlar inte enbart om att säga att alla är välkomna och att slippa diskriminering. Att vara intressant som arbetsgivare ur ett hbtqi-perspektiv kräver strukturerade arbetssätt och kunskap om inkludering, likabehandling och hbtqi-kompetens.
På vilket sätt går det att inkludera hbtqi i rekryteringsprocessen? Vad vet vi idag om hbtqi-personers arbetsliv? Vilka fällor kan förekomma i arbetet med inkludering? Vilka steg i rekryteringsprocessen är särskilt relevanta utifrån ett hbtqi-perspektiv? Dessa är några frågor vi tar upp i vårt kommande webbinarium.
5 december 2024
Digitalt
12:30 - 13:00
Håll dig uppdaterad!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna, uppdateringarna och exklusiva erbjudandena direkt i din inkorg. Håll dig informerad om våra kommande event, nya artiklar och spännande initiativ inom hbtqi-inkludering och mångfald. Anmäl dig idag och bli en del av vår gemenskap som arbetar för en mer inkluderande och rättvis värld.
ARTIKLAR
Här kan du läsa våra senaste artiklar om hbtqi-frågor, inkludering och våra olika utbildningar och tjänster. Vi delar med oss av insikter, forskning och praktiska råd för att hjälpa din verksamhet att bli mer inkluderande.
Vad innebär intersektionalitet?
Intersektionalitet är ett begrepp som används...
Vad är normkritik?
Normkritik är ett förhållningssätt i ett jämlikhetsarbete. Normkritik syftar till att undersöka och förändra normer och arbetssätt som kan leda till medveten eller omedveten exkludering och missgynnande. Genom att jobba med övningar i normkritik kan ni synliggöra normer på arbetsplatsen som ett led i att förhindra ojämlikhet och diskriminering.
Ett normkritiskt förhållningssätt handlar alltså om att ifrågasätta de normer som finns i samhället och att inte ta dem för givna. Det handlar också om att vara medveten om hur normerna påverkar oss och andra.
Sveriges forsta certifierade seniororganisation
SPF Seniorerna har som första seniororganisation i Sverige blivit hbtqi-certifierade tillsammans med oss, ett initiativ som markerar deras starka engagemang för inkludering och mångfald. Certifieringen har gett värdefulla insikter om hur de kan bli en mer öppen och inkluderande organisation för hbtqi-personer.
Mångfald i fokus: Renovas resa mot en mer inkluderande arbetsplats
Hör mer om Renovas resa tillsammans med RFSL Utbildning
Bashi banar vägen
En intervju med Bashi om deras upplevelse av vår hbtqi-certifiering.
HBTQI-begrepp!
Varför är de viktiga att ha kunskap om och vad kan det finnas för fallgropar i användning av dem?
Pinkwashing med Karl Yves Vallin – VD för RFSL Utbildning
Pinkwashing är ett komplext ämne som har fått mer uppmärksamhet under de senaste åren, och det är viktigt för oss att ha en nyanserad förståelse för dess effekter på HBTQI-samhället.
Vi frågade Karl Yves Vallin, vd för RFSL Utbildning, om hans syn på pinkwashing.
Hanveden – Sveriges första äldreboende för hbtqi-personer
Vi har pratat med Jane Lundvall som är verksamhetschef för Hanveden äldreboende i Handen utanför Stockholm. Hanveden äldreboende drivs av Frösunda Äldreomsorg och är först i Sverige med att öppna en avdelning för hbtqi-personer.
The Game Assembly vill förändra spelbranschen
The Game Assembly är en yrkeshögskola i Malmö och Stockholm som utbildar framtidens spelprogrammerare, leveldesigners, spelgrafiker, technical artists och spelanimatörer. De erbjuder även en digital ledarskapsutbildning för dem som kommer ta projektledande positioner på företagen.
Likabehandlingsplan
Varför behöver verksamheter en likabehandlingsplan? Enligt lag ska alla arbetsgivare arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen. Diskriminering kan innebära att någon blir utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier. Men det kan också innebära att någon blir orättvist eller ojämlikt behandlad. Att ta fram och arbeta utifrån en likabehandlingsplan är ett sätt att planera och dokumentera ert arbete med aktiva åtgärder för att förhindra diskriminering. RFSL har varit delaktig i att ta fram likabehandlingsplaner för många olika verksamheter, och har samlat ihop några tips till dig som kan vara en hjälp på vägen.
Aktiva åtgärder mot diskriminering
Begreppet “Aktiva åtgärder” kommer från diskrimineringslagen och omfattar bland annat arbetet mot trakasserier och sexuella trakasserier. Sedan januari 2017 finns ett lagkrav som ställer nya krav på arbetsgivare att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen, utifrån alla diskrimineringsgrunder.
Vad är minoritetsstress?
Du vet den där konstanta känslan av att inte riktigt kunna slappna av? Känslan av att alltid behöva vara på tårna när du är på allmänna platser, behöva se dig bakom ryggen med jämna mellanrum, eller gå runt med en konstant oro över att något ska hända?
Vad är normkritik?
Normkritik är ett förhållningssätt i ett...