Frösunda Äldreomsorg omdöme om RFSL Utbildning

Sveriges första äldreboende för hbtqi-personer

Vi har pratat med Jane Lundvall som är verksamhetschef för Hanveden äldreboende i Handen utanför Stockholm. Hanveden äldreboende drivs av Frösunda Äldreomsorg och är först i Sverige med att öppna en avdelning för hbtqi-personer. 

– Det finns flera hbtqi-certifierade äldreboenden sedan tidigare, men vi är det första äldreboendet med en avdelning som är helt tillägnad hbtqi-personer och det är vi stolta över, säger Jane. 

– Våra ledord är öppenhet, trygghet och gemenskap. Vi vill vara en trygg plats där man som boende slipper begränsas av heteronormen. Här ska man kunna vara exakt den man är och få möjlighet till gemenskap med andra hbtqi-personer.

Varför valde ni att starta en avdelning för hbtqi-personer? 

– Vi i personalgruppen tittade på dokumentären “Leva. Älska” som handlade om Regnbågens lägenhets-kooperativ för äldre. Vi blev så inspirerade och tänkte – vad kan äldreomsorgen göra? Vore inte framtiden att starta en avdelning för hbtqi-personer?

– Vi hade en avdelning som stod tom och en peppad arbetsgrupp och kände att vi hade förutsättningarna helt enkelt. Innan vi bestämde oss helt så hade vi kontakt med flera forskare och även med RFSL som konstaterade att det finns ett behov av en sådan plats inom äldrevården. 

Berätta lite mer om vad som händer på avdelningen!

– Vi har tänkt mycket på den fysiska miljön och inrett med fotokonst på historiska hbtqi-personer som Oscar Wild och Harvey Milk i de allmänna utrymmena. 

– Vi kommer anordna föreläsningar på olika hbtqi-relaterade ämnen, och i sommar hoppas vi kunna anordna ett eget Pride-firande! Sedan tänker vi såklart att de boende kommer vara med att utforma aktiviteterna. 

Hur får man en plats hos er?

– Vi har 9 lägenheter och tar emot klienter från hela Sverige, men det krävs ett biståndsbeslut, alltså att en handläggare på kommunen bedömer att man är i behov av en plats. 

Hur kommer det sig att ni valde att hbtqi-certifiera er? 

– Vi tänkte att vi inte kunde ha en sån här avdelning utan att ha kunskap och förståelse för hbtqi-personers livsvillkor, därför valde vi att genomgå en hbtqi-certifiering innan vi öppnade avdelningen. Hbtqi-certifieringen gav oss en bra grund att stå på och det innebar bland annat att all personal fick kunskap om hbtqi-historia, vi fick till exempel insikt i hur det kan ha varit att leva som hbtqi-person under en tid då ens handlingar kunde vara olagliga och hur det kan påverka en som person idag.

– Vi fick också mycket kunskap om normer och bemötande, inte bara ur ett hbtqi-perspektiv – vi fick verktyg för att jobba utifrån alla diskrimineringsgrunder.

 – Vi har även fått rutiner på plats för att alla nyanställda ska få hbtqi-utbildning när de börjar hos oss. Vi kommer även fortsätta fortbilda personalen kontinuerligt så att kompetensen finns kvar och utvecklas hela tiden.

Om RFSL:s hbtqi-certifiering

RFSL lanserade hbtqi-certifieringen 2008 och och var först ut med konceptet. Genom åren har vi certifierat över 600 verksamheter och utvecklat en metodik som gör skillnad. RFSL:s hbtqi-certifiering lägger grunden för ett långsiktigt arbete med hbtqi och inkludering på arbetsplatsen och är en garanti för att ni arbetar för mänskliga rättigheter i vardagen.

Idag drivs hbtq-certiferingen av RFSL Utbildning AB som ägs av RFSL. Överskott från hbtqi-certifieringarna används för att finansiera delar av RFSL:s verksamheter för hbtqi-personers rättigheter i Sverige och i världen.

Läs mer om hbtqi-certifieringen här.

Kontakta oss!





Behov / Önskemål / Meddelande:
Intresserad av: