Metodik
Så arbetar vi på RFSL Utbildning
Vi på RFSL Utbildning har ett normkritiskt och intersektionellt perspektiv i allt vi gör. Det genomsyrar våra föreläsningar och utbildningar, hbtqi-certifieringen och alla andra tjänster vi erbjuder.
När vi utbildar använder vi normkritisk pedagogik i lärandet. Vi arbetar också med normkritiskt förändringsarbete där vi hjälper företag, organisationer och ledare i att bli mer inkluderande genom att få ett normkritiskt perspektiv på sig själva och sitt eget arbete.
Vi ger konkreta verktyg och normkritiska strategier för en tryggare och mer inkluderande arbetsmiljö och ett bättre bemötande för de som söker sig till verksamheten. Vi skräddarsyr vår insats efter er verklighet, så att ni får ut mesta möjliga av den.
Forskningsbaserat
Vårt arbete är djupt rotat i empirisk och evidensbaserad forskning. Alla våra utbildningar, föreläsningar och processer grundas på aktuell forskning för att säkerställa att vi levererar pålitliga och effektiva insatser.
Genom att utgå från forskning säkerställer vi att metoderna vi använder är både beprövade och anpassade efter samtidens behov och utmaningar.
Våra utbildare är experter inom sina områden, och deras kunskap baseras på den senaste forskningen inom hbtqi-frågor, normkritik och inkludering.
Målgruppsnära
Som Sveriges största medlemsorganisation för hbtqi-personer har vi en nära och unik kontakt med vår målgrupp. Denna närhet gör att vi kan erbjuda utbildningar och tjänster som är djupt relevanta och insiktsfulla.
Genom vårt arbete i en rad olika projekt och verksamheter har vi utvecklat en förståelse för de utmaningar som hbtqi-personer möter i både arbetslivet och samhället i stort.
Denna målgruppsnärhet gör att vi kan skräddarsy insatser som verkligen gör skillnad och skapar långsiktiga resultat i organisationer som vill bli mer inkluderande.
Intersektionalitet
Intersektionalitet är ett viktigt verktyg för att förstå hur olika maktstrukturer och normer samverkar och påverkar varandra. Det är centralt i vårt arbete att synliggöra hur exempelvis kön, sexualitet, etnicitet, ålder och funktionalitet korsas och förstärker varandra, och hur detta skapar olika former av förtryck och privilegier.
Våra utbildningar tar ett intersektionellt perspektiv för att säkerställa att ingen diskrimineringsgrund behandlas isolerat, utan att de förstås i relation till varandra.
I vår arbetsmetodik innebär intersektionalitet att vi:
- Alltid beaktar hur flera normer och maktstrukturer samverkar och påverkar individers möjligheter och rättigheter, särskilt inom hbtqi-gemenskapen.
- Skapar utbildningar som inte bara fokuserar på kön och sexualitet, utan också undersöker hur dessa frågor samspelar med etnicitet, religion, klass, ålder och funktionalitet.
- Arbetar med praktiska övningar och verktyg som gör att deltagarna kan förstå och analysera intersektionella maktstrukturer, både på en personlig och organisatorisk nivå.
Genom att använda ett intersektionellt perspektiv hjälper vi organisationer att förstå och arbeta med de komplexa utmaningar som uppstår när flera diskrimineringsgrunder samverkar. Detta gör att våra insatser leder till djupare insikter och mer varaktiga förändringar.
Normkritik
Normkritik är ett centralt förhållningssätt i vårt arbete med jämlikhet och inkludering. Det handlar om att ifrågasätta de normer och strukturer som skapar ojämlikhet och exkludering, både på en individuell och strukturell nivå. Genom att identifiera och förändra normer som bidrar till ojämlikhet kan vi skapa en mer inkluderande och rättvis arbetsmiljö.
När vi arbetar med normkritik inom utbildningar och certifieringar fokuserar vi på att synliggöra de maktstrukturer som påverkar människors möjligheter och rättigheter.
I praktiken innebär detta att vi:
- Granskar och utmanar normer som ofta tas för givna, till exempel de som rör kön, sexualitet, etnicitet eller funktionalitet.
- Fokuserar på att förändra exkluderande strukturer och arbetssätt, snarare än att lägga ansvaret på dem som avviker från normen.
- Skapar övningar och verktyg som hjälper organisationer att aktivt arbeta för en mer inkluderande miljö, genom att exempelvis reflektera över egna privilegier och föreställningar.
Vår normkritiska metodik innebär att vi inte bara undervisar om dessa frågor, utan att vi också aktivt hjälper organisationer att implementera normkritiska strategier i deras verksamheter. Detta leder till hållbara förändringar som gör skillnad på både individ- och organisationsnivå.
Normkritiska övningar
Här har vi samlat några övningar som du kan använda med din arbetsgrupp
Varför välja RFSL Utbildning?
RFSL har sedan organisationen bildades 1950 sysslat med informationsspridning och utbildning om hbtqi-personers livsvillkor och rättigheter. RFSL är en pionjär inom utvecklingen av normkritik i Sverige och RFSL:s förbund, med sina 60 anställda, är i dag ett kunskapscentrum inom hela spektrat av hbtqi-frågor. Våra utbildare har bred kännedom om allt ifrån transfrågor, asylfrågor och jämställdhetsarbete till hälsorelaterade ämnen. Lägg till en unik närhet till målgruppen. Med allt detta i ryggen är vi Sveriges tyngsta aktör inom hbtqi-utbildningar och normkritiskt förändringsarbete.