VAD ÄR 

MINORITETSSTRESS?

VAD ÄR 

MINORITETSSTRESS?

Du vet den där konstanta känslan av att inte riktigt kunna slappna av? Känslan av att alltid behöva vara på tårna när du är på allmänna platser, behöva se dig bakom ryggen med jämna mellanrum, eller gå runt med en konstant oro över att något ska hända?

Minoritetsstress

Minoritetsstress är ett samlingsnamn för dessa osynliga strukturer som påverkar och utgör en extra stress för minoriteter i vardagen. Strukturerna skapar ojämlikhet, försummar, skapar fördomar och stigmatiserar minoritetsgrupper såväl i samhället i stort som i enskilda möten med människor. Begreppet synliggör att många som bryter mot normer får uppleva saker som diskriminering, marginalsering, kränkningar, våld, hot om våld, trakasserier samt mikroaggressioner.

Även om personen själv inte har upplevt något av ovanstående men vet vad andra i samma minoritetsgrupp har utsatts för, kan även detta skapa minoritetsstress i individen. Till exempel kan kvinnor vara rädda för att gå ut själva på kvällen för att de känner till andra kvinnor i deras närhet som har råkat illa ut när de har gjort samma sak. Detta leder till att människor blir mer på sin vakt i nya möten och situationer på grund av sina eller andras erfarenheter. Att känna denna oro inför varje nytt möte eller varje ny situation skapar en psykosocial stress, vilket är definitionen av minoritetsstress.

Minoritetsstress och mikroaggressioner

Ett begrepp som är sammankopplat med minoritetsstress är som tidigare nämnt mikroaggressioner. Mikroaggressioner skiljer sig från överlagda trakasserier, våld och påhopp. De beskrivs  ofta som korta och subtila nedvärderande beteenden som kan ta sig i uttryck genom ord, handling eller förhållningssätt. Det samtliga mikroaggressioner har gemensamt är att de gör en notering om att en person bryter normer, vilket ger den utsatta en känsla av att inte höra till eller inte vara önskvärd. 

Mikroaggressioner behöver i teorin inte vara illa menade men de skiljer ändå ut den som utsätts från normen och kan ge personen en känsla av att denne inte hör till på olika vis. Hbtqi personer kan till exempel få frågor som ”Men vem är pappan?” till en familj med två mammor, eller kommentarer som ”åh vad spännande att du är transperson, jag har aldrig träffat någon förut”. Mikroaggressioner kan även bestå av en ovilja till att lyssna eller förstå, och istället hitta bortförklaringar om någon berättar att de upplevt till exempel rasism eller funkofobi.

En bra liknelse för mikroaggressioner är följande. Tänk dig att en kollega börjar peta på dig utan kontext. Det gör ingenting först, men personen slutar inte. När du ifrågasätter beteendet får du en irriterad respons av kollegan som säger att denne inte gör något. Du lämnar arbetsplatsen och när du väntar på bussen börjar två personer peta på dig, också utan kontext. Du är orolig att en konfrontation ska leda till samma respons som du fick innan och att det ska göra att fler lägger märke till dig och börjar peta. Tillslut har du samlat på dig massor av pet i olika sammanhang och när du går in i ett nytt rum är du orolig över hur många personer som kommer att peta på dig den här gången. Peten är harmlösa i sig men skapar irritation och ökad stress i vardagen – så fungerar mikroaggressioner i praktiken, vilka blir en del av minoritetsintressen.

Minoritetsstress → Hypervigilans

Att bli utsatt för till exempel diskriminering, våld, hot och mikroaggressioner kan tillslut leda till hypervigilans. Hypervigilans kan förklaras som en ökad vakenhet och uppmärksamhet som omedvetet leder till att man söker efter tecken på att man kommer bli dåligt behandlad, för att detta har hänt för många gånger förut. Därför reagerar personen snabbare och starkare på signaler som tyder på just detta – att samma sak sker på nytt.

Detta kan leda till att personer som har upplevt mycket minoritetsstress kan tolka neutrala situationer som hotfulla eller negativa, alternativt tolka en mikroaggression från någon som ett tecken på något större. Det här påverkar minoritetspersonens psykiska hälsa negativt i och med att den ökade oron och uppmärksamheten kring sociala hot leder till ökad psykosocial stress hos individen, alltså mer minoritetsstress. 

Vi hjälper er att motverka minoritetsstress!

På RFSL Utbildning har vi en djup och förankrad kunskap i forskning om minoritetsstress. Våra utbildare och processledare har en mångårig erfarenhet av att arbeta utifrån minoritetsstressmodellen för att skapa inkluderande och trygga miljöer för samtliga. Vi hjälper er gärna med kunskap och strategier!

I våra föreläsningar om minoritetsstress går vi in på djupet i minoritetsstressmodellen. Målet är att förstå mekanismerna bakom samt de individuella konsekvenserna av att utsättas för diskriminering och exkludering. Vi granskar vanliga situationer på arbetsplatsen och undersöker hur och när oavsiktliga fel uppstår.

Ni får sedan tips och verktyg för att förebygga att situationerna uppstår, samt redskap för hantering av situationer om de ändå gör det.

Kontakta oss!





Behov / Önskemål / Meddelande:




Varför välja RFSL Utbildning?

När man ska prata om viktiga frågor ska man prata med någon som vet. Vår kunskap bygger på 70 års erfarenhet av att arbeta med hbtqi-personers rättigheter och livsvillkor, i Sverige och världen. RFSL Utbildning har mött arbetsplatser inom offentlig sektor och näringsliv sedan 2008 och utvecklat en metodik som gör skillnad. Förutom om en unik kompetens i hbtqi-frågor sitter vi på expertkunskper i en rad relaterade ämnen som till exempel diskriminering och arbetsmiljö.