Hbtqi-certifiering för arbetsplatser som vill ligga i framkant
Att få vara sig själv borde vara en självklarhet för alla, tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. En hbtqi-certifiering är ett sätt att förändra det genom att öka er kunskap, förbättra er arbetsmiljö och samtidigt säkra ett bättre bemötande av era målgrupper. Det handlar om mänskliga rättigheter i vardagen.
En flexibel och tillgänglig process
Alla arbetsplatser är olika. Därför är vägen fram till ett hbtqi-certifikat inte likadan för alla. Beroende på hur er verksamhet är organiserad och vilka förkunskaper ni har anpassar vi utbildning och process så att den ska matcha era behov, önskemål och förutsättningar. Arbetsprocessen löper i två parallella spår – utbildning och förändringsarbete.
Hbtqi-certifieringen leds av RFSL:s erfarna utbildare och processledare. Vi arbetar nära er verksamhet under alltifrån 2 månader till upp till ett år.
Så kan en certifieringsprocess gå till:
- Vi börjar med ett uppstartsmöte med er ledningsgrupp.
- Ni bildar en arbetsgrupp som har extra ansvar för processen och samarbetar nära med utbildare från RFSL.
- Tillsammans gör vi en grundlig inventering av era behov och utvecklingsområden.
- Ni får definiera ert övergripande syfte och era önskade mål med certifieringen.
- Därefter lägger vi upp en plan för hur vi ska nå era mål.
- Vi ger er den utbildning och de verktyg ni behöver för att nå hela vägen fram. Utbildningen blandar föreläsningsmoment med interaktiva workshops och webbutbildningar.
- Arbetsgruppen driver arbetet med att ta fram en handlingsplan anpassad efter er verksamhet. Våra processledare stöttar arbetsgruppen i denna process.
- Handlingsplanen gäller för tre år framöver, vilket också är den tiden som hbtqi-certifikatet är giltigt. Efter tre år blir er hbtqi-arbetsgrupp kallad till en omcertifierings-workshop där ni får stöd i att uppdatera handlingsplanen för de kommande tre åren.
Certifiering ger konkreta verktyg för inkludering
Hbtqi-certifieringen tar utgångspunkten i normer kring kön och sexualitet och hbtqi-frågor, men vår metodik innefattar både ett normkritiskt och intersektionellt perspektiv. Det betyder att vi i processen berör normer kopplat till alla diskrimineringsgrunder, som etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, kön, könsöverskridande identitet och uttryck, religion, sexuell läggning och ålder. Vi guidar er till ett mer normmedvetet perspektiv, en öppen arbetsmiljö och ett bättre bemötande. Målet är att skapa en miljö där alla känner sig inkluderade och välkomna.
Hbtqi-certifieringens mål
Efter avslutad hbtqi-certifiering ska alla medarbetare ha fått en ökad kunskap om hbtqi, normer och hbtqi-personers livsvillkor samt ha förhållningssätt för ett inkluderande bemötande. Och er organisation ska ha påbörjat ett förändringsarbete för en öppen och inkluderande arbetsmiljö, samt ett välkomnande bemötande av besökare, kunder och samarbetspartners utifrån ett hbtqi-perspektiv.
Blended learning eller helt digitalt
Hbtqi-certifieringen består av webbaserade moment där era medarbetare enskilt genomgår utbildningsmoduler på en tid som passar dem, varvat med utbildning och workshops som sker på plats hos er. Det är även möjligt att genomföra certifieringen helt digitalt. Vi ligger i framkant inom digitalt lärande och vår hbtqi-certifiering i digitalt format håller hög kvalitet och har nöjda kunder. Läs mer om hur en digital utbildning med oss går till.
Varför certifiering hos RFSL?
När man ska prata om viktiga frågor ska man prata med någon som vet. RFSL är Sveriges största medlemsorganisation för hbtqi-personer. Vår kunskap bygger på 70 års erfarenhet av att arbeta med hbtqi-personers rättigheter och livsvillkor, i Sverige och världen. RFSL var även pionjärer i att introducera normkritik i Sverige.
RFSL Utbildning AB är idag Sveriges största aktör för kompetensutveckling och processledning inom hbtqi och inkludering. Vi lanserade hbtqi-certifieringen 2008 och och var först ut med konceptet. Genom åren har vi hbtqi-certifierat över 550 verksamheter och utvecklat en metodik som gör skillnad. RFSL:s hbtqi-certifiering är visserligen en omfattande process, men den lägger grunden för ett långsiktigt arbete och en garanti för att ni arbetar för mänskliga rättigheter i vardagen.
Känns en hbtqi-certifiering som ett för stort steg för er just nu?
Vi erbjuder även en mängd olika föreläsningar och utbildningar, utbildningskoncept riktade till chefer samt annan konsulthjälp. Erfarenheterna från de uppdrag vi bedrivit sedan start har gett oss både spetskompetens och bredd. Kontakta oss så tar vi fram ett koncept som fungerar för just er verksamhet.
En hbtqi-certifiering ger er:
Struktur för ert arbete med inkludering och mångfald
Tryggare medarbetare som mår bra och känner att de kan vara den de är
Bättre bemötande av de som söker sig till er
En signal till omvärlden om att ni tar mänskliga rättigheter och allas lika värde på allvar
Certifieringen innehåller:
- 2 webbutbildningar á 40 min vardera
- 10h föreläsarledd utbildning för all personal
- 8h processledning för utsedd arbetsgrupp
Vad kostar det?
Prisexempel
Hbtqi-certifiering utbildning på plats:
Grupp max 8 personer: 70 000 kr
Grupp 9-15 personer: 120 000 kr
Grupp 16-30 personer: 165 000 kr
Hbtqi-certifiering utbildning digitalt:
Grupp max 8 personer: 65 000 kr
Grupp 9-15 personer: 100 000 kr
Grupp 16-30 personer: 150 000 kr
Prisexempel för verksamhet med 50 personer:
Grupp 1 (25 personer) 165 000kr
Grupp 2 (25 personer) 125 000kr
Kontakta alltid RFSL för offert eftersom priset är olika beroende på hur er verksamhet ser ut och vad ni har för behov.
Individuell certifiering
Vi erbjuder dig, som är psykolog eller samtalsterapeut, nu en chans att som en av totalt fyra deltagare bli först med att genomgå vår individuella certifiering.
Den individuella certifieringen inkluderar bland annat:
- Gemensamt digitalt uppstartsmöte.
- Tre webbutbildningar om hbtqi-grundutbildning, diskriminering, samt hälsa och livsvillkor för hbtqi-personer.
- Individuell behovsinventering för att identifiera utvecklingsområden.
- Två gemensamma arbetsmöten med normkritiska perspektiv på sexualitet och kön (3 h/möte) i Stockholm.
- Två individuella arbetsmöten för personlig reflektion och utveckling (1 h/möte) i Stockholm.
- En examinationsuppgift i form av en individuell handlingsplan.
- Två gemensamma digitala uppföljningsmöten och reflektion kring personlig utveckling (1 h/möte).
Pris för individuella certifieringen: 22 500 kr
Vad går pengarna till?
Överskott från våra hbtqi-certifieringar och övriga tjänster används för att finansiera RFSL:s verksamheter för hbtqi-personers rättigheter i Sverige och i världen.
Vi vill också tipsa om
Konsulttjänster
Vi driver förändringsarbete som ger resultat. Vi leder workshops, gör kartläggningar, processar fram planer, handleder arbetsgrupper, tar fram metodmaterial och mycket mer!
Utbildningar & Föreläsningar
Vi erbjuder allt från en timmes föreläsning till heldagsutbildningar baserat på olika ämnen relaterat till inkludering.
Webbutbildningar
Våra webbutbildingar är ett flexibelt och tillgängligt sätt att skapa en gemensam kunskapsbas i arbetsgruppen.